Heľenine oči krstia cédečko, v Prešove prvý raz vystúpi plzenská legenda ZNC

16.11.2004 Celý región

Legendárna plzenská skupina Znouzectnost (ZNC) a prešovská kapela Heľenine oči sa predstavia na koncert, ktorú sa uskutoční v piatok 3. decembra 2004 vo Véčk...
Legendárna plzenská skupina Znouzectnost (ZNC) a prešovská kapela Heľenine oči sa predstavia na koncert, ktorú sa uskutoční v piatok 3. decembra 2004 vo Véčku na Budovateľskej ulici v Prešove. Koncert začne o 19.00 hod. , spojený bude s krstom debutového albumu Heľeniných očí Impérium lahodných chutí, ktorý bude obsahovať 14 piesní plus tri bonusy.

Heľenine oči sú prešovská kapela, ktorá by sa (podobne ako jej hostia ZNC) dala veľmi voľne označiť za punkovo-folkovú. Za pár rokov pôsobenia si získala širokú fanúšikovskú základňu, zatiaľ však hlavne na východe Slovenska.

Najväčším hitom je pieseň Trim ho.

Znouzectnost alebo ZNC je skupina, ktorá nikdy v Prešove nevystúpila. Na východe Slovenska hrala iba raz, pred vyše desiatimi rokmi (1994, v košickej Tube).
ZNC vznikla v roku 1987 a pôvod má v kapele Zastávka Mileč. V roku 1987 vydala prvé demo Vítajte v blázinci, ktorým si kapela získala ohlas nielen v punkovej komunite. Ďalším demosnímkom bol živý záznam z koncertu v plzenskom kostole Marry X-mass (1988), v roku 1989 vydáva vlastným nákladom legendárne demo Obludný neználek (neskôr vyšlo na 2CD). Vydáva ho. Rovnako ako ďalší počin Odrhovačky a baladajky (1990) v zostave Déma (gitara, spev), G´Olda (basa, spev), Caine (bicie, spev) a Ema (saxofón, spev). Táto zostava vydáva po Nežnej revolúcii novú platňu Odrhovačky pro ne/v/hodné loutky vo vydavateľstve Globus International, kde neskôr vychádzajú aj albumy Mé království (1993) a Folcore (1994). Emu medzičasom vystrieda gitarista Přéma, ktorý hrá aj na albume Kapitán Mlíko (1995) vydanom už vo vlastnom vydavateľstve Sisyfos records. Od čias albumu Bomboniéra (1998) hrajú so základným triom dvaja stáli hostia - saxofonistka a speváčka Romana Kohoutová a gitarista Michal Rörich. Diskografiu ZNC dopĺňajú, mimo sólových projektov, Písně instantního štěstí (1998) a aktuálne 2CD Tvrdí kluci nepláčou (2002). Znouzectnost sa v Čechách teší mimoriadnej obľube. Kapela sama tvorí všetku svoju hudbu, texty, produkciu i obaly. Napriek punkovým koreňom je jej diapazón omnoho širší, blízko má napríklad aj k folku.

Najväčším hitom ZNC je pieseň Krysař, ktorá je známe pod menom Bylo nebylo aj na Slovensku, od čias, kedy sa začiatkom 90 rokov objavila ka kompilácii Punk´s Not Dead.

Viac o oboch kapelách sa možno dozvedieť aj z ich oficiálnych webstránok, odkiaľ sa tiež dá legálne a bezplatne stiahnuť si niektoré ich piesne vo formáte MP3. Adresa Znouzectnosti je www.znc.sk, Heľenine oči virtuálne sídlia na www.hel.sk.
Michal Frank
 

Vyberte región